2012

Arkiv

2012-09-30

Klimatskolan

Stefan och Darcia flyttade in i vår bostadsrättsförening i slutet av sommaren och har sedan dess varit flitiga deltagare på olika evenemang som Riksbyggen arrangerar för oss medlemmar. Vi bad dom skriva ner några rader om Klimatskolan som pågått under hösten:


Är dina minnen från skolan tråkiga eller otrevliga? Var det kanske därför du tackade nej till Riksbyggens klimatskolan?

Tänk då om nästa år för vem vill inte äta glass på Glassbondens uteservering i Vännäs en solig dag, träffa roliga människor och ha chansen att vinna fina priser?


Samma dag som vi fick broschyren om Riksbyggens Klimatskolan tackade vi ja till alla 8 träffar. När har du annars chansen att gå in i ett vindkraftverk, eller att se hur det eldas för att via fjärrvärme värma upp våra hus och vårt varmvatten? Vi kunde inte missa en sådan möjlighet.


Första träffen var ett besök till Klabböle kraftverk, där vi fick en guidad tur på ett historiskt område. Tänk att man en gång i tiden var tvungen att ringa till kraftverket och be dem öppna vattenslussarna och starta elkraftverket - för du ville tända en glödlampa! Mycket har hänt sedan dess. Samma kväll var det också en kort presentation från Be Green Umeå och En Miljon Små Steg: lokala initiativ med små tips för stor påverkan.


Veckan därpå var det studiebesök på IL Recycling i Holmsund, Umeå Energis värmekraftverk på Dåva, Forslunda Gymnasium, Vindkraftverk i Holmsund, Glassbonden i Vännäs samt Umevas nya återvinningsanläggning på Klockarbäcken. Alla intressanta och lärorika på sitt eget sätt.


Hela Klimatskolan fick en storslagen avslutning med Klimatshowen med Pär Holmgren (känd från SVT väder) och Staffan Lindberg (www.koldioxidbantaren.se). På ett underhållande sätt lärde vi oss lite mer om vår klimatpåverkan och hur små förändringar faktiskt kan ge stora effekter. Det var en härligt kväll med skämt, skratt, sånger och mingel. Så missa inte möjligheten om Riksbyggen kör klimatskolan också nästa år.


/Stefan & Darcia, Filgränd.

______________________________________________________________________________Copyright © All Rights Reserved.